JAK FUNGUJE AKU BOD

25.09.2013 22:58

Akupunkturní body zpravidla leži ve štěrbinách, které se nachází mezi svaly, Číňané je nazývají. "süe " - dutinami. Jsou to místa kde je sval méně tlustý než obyčejně.

Kanál - dráha - meridián je v tomto místě blízko povrchu a je tak snadno dosažitelný s ležícími body - dutinami. Jsou snadno zjistitelné pohmatem a jsou vnímány jako malé prohlubeniny nebo jako malé důlky. Tyto mají průměr cca jeden centimetr, přičemž samotný bod leží v úplném středu a je velký několik milimetrů. Tyto body jsou citlivější než jiné části těla v blízkém okolí. Účinnost kdy je bod zasažen, lze demonstrovat úderem do tzv. "brňavky" ruky na lokti. Ruka opravdu moc bolí a je částečně ochromená. Došlo k náhlému přerušení toku energie v dráze a nepříjemný efekt nastane okamžitě. Každý z nás to již zažil. 

           Efekt akupunktury je postaven na principu, kdy je čchi tekoucí dráhou ve štěrbinách ovlivněna. Buď vpichem jehel nebo tlakem prstů či jiných vhodných předmětů.Nebo lze bod ovlivnit i slabým elektrickým proudem. Při napíchnutí bodu jehlou pak pacient pocítí různé pocity : může cítit brnění, tlak po celé dráze, pálení, štípání, nebo mírnou bolest, či někdy také mrazení, či svědění. Toto vše jsou efekty nazývané číňany "te čchi". Když toto nastane, pak je účel vpichu jehel naplněn. Čchi se takovým vlastním způsobem rozhýbe a pacient se může těšit, na efekt léčby. Výsledek se při vhodném výběru bodů a správné terapii dostaví.