Recepty pro zdraví

Zde se nachází užitečné recepty z Čínské kuchyně a vycházející z prastarých a stále platných zkušeností.
 

Čínská černá polévka

Tato polévka léčí v zimním období přebytek hlenů v těle, tedy nachlazení, rýmu a podobné stavy.

suroviny

1.sušené černé čínské houby -směs, nebo můžeme použít i naše místní tmavé houby. 2. Dvě velká červená jablka. 3. čtyři cibule. 4. půl deci sojové omáčky.

5. cukr. 6. špetka mletého zázvoru. 7. pepř. 8. instatní nudle, zde mohou být jak pšeničné tak rýžové.

příprava : Vaříme v 1litru vody plnou hrst hub s půl deci sojové omáčky asi 20 min. dokud houby nezměknou. Potom přidáme nakrájené čtyři cibule a pokrájená dvě červená jablka. Přidáme špetku cukru a vaříme dále tak 10 min. Poté přidáme špetku mletého zázvoru a špetku pepře. Vaříme už jen 2 min. a přidáme do polévky instatní nudle. Pole své chuti dosolíme a podáváme až nudle změknou. "Dobrou chuť"

 

Osvěžující koktejl z exotických plodů

Tento nápoj osvěžuje a poskytuje tělu dostatek minerálů a vitamínů. Zároveň dodává energii a sílu. A působí proti překyselení organismu.

suroviny

jedno balení kustovnice asi tak 20 gramů. Mletá skořice nebo 2 kusy vcelku. Stevie buď jako listy, nebo v tabletách jako sladidlo. Pomerančová šťáva. Minerální voda bez příchuti. Soda bicarbona.

příprava : v 1litru vody povaříme tak 20 gramů kustovnice a přidáme buď dvě celé skořice nebo půl čajové lžičky mleté. Vaříme 10 - 14 minut a pak řidáme buď list stévie nebo 1-2 tablety jejího extraktu  / lze zakoupit jako sladidlo v lékárnách nebo i např. v TESCO /. Poté až se odvar sundá z ohně pak přidáme 2 dcl pomerančové šťávy nebo 100% džusu. Doplníme 0/5 litrem minerální vody a špetkou sody. Získáme vynikající nápoj který překvapí.